O. ALGAYEROVÁ: Minister Dzurinda pri výkone zahraničnej politiky zlyhal

07.02.2012 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) – Bývalá štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR Oľga Algayerová (Smer-SD) je veľmi sklamaná s výkonom zahraničnej politiky odchádzajúceho šéfa rezortu diplomacie Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). \"Je to významný a skúsený politik, od ktorého som očakávala oveľa viac. Slovensko si zaslúži ministra zahraničných vecí na 100 percent, čo nemôžeme v tomto prípade hovoriť,\" konštatovala v rozhovore pre TASR, pričom ho označila za neviditeľného ministra, skôr ministra domácich vecí.

Podobne hodnotí jeho vnútorné riadenie rezortu, na ktoré mu podľa nej buď nezostával čas, alebo ho zámerne riadil zo straníckeho pohľadu. \"A tak ho naplnil tiež personálne,\" podotkla. Ako priblížila, aj počas jej pôsobenia na MZV zaznievali hlasy, že keby bol ministrom silný politik, tak by vedel lepšie obhajovať záujmy rezortu, presadzovať zahranično-politické záujmy a dať silnejšiu politickú váhu celej agende. \"Myslím si, že o tom boli ľudia, ktorí sa profesionálne venujú zahraničnej politike, úprimne presvedčení. Teraz sú všetci sklamaní, lebo taká politizácia diplomacie od vzniku Slovenska tu nebola. Nastala atmosféra strachu, o problémoch sa otvorene nekomunikuje,\" dodala tieňová ministerka Smeru-SD.

Nespokojnosť s výkonom Dzurindu a celkovým fungovaním ministerstva jej tlmočili i predstavitelia diplomatického zboru v Bratislave. Sťažovali sa, že si minister nenašiel čas na ich prijatie a diskusiu o bilaterálnych problémoch s jednotlivými krajinami. Algayerová považuje za chybu, že reformou vnútornej štruktúry ministerstva zanikla samostatná európska sekcia. Takže, tam nie je žiadny odborník tak ako v minulosti, ktorý by sa venoval európskej agende. \"Je to neprípustné,\" podčiarkla s tým, že takúto samostatnú sekciu má Česko, Portugalsko, Maďarsko, Malta, Rakúsko, Fínsko, Cyprus, Litva aj Lotyšsko. \"Snáď neexistuje európska krajina, ktorá by nemala európsku sekciu, generálneho riaditeľa ani štátneho tajomníka pre európske záležitosti v agende, ktorá je dnes taká dôležitá pre Slovensko,\" upozornila.

MZV nezvládlo podľa nej ani koordináciu dialógu s ostatnými ministerstvami a úradom vlády, s ktorými má ohľadom európskej, ale aj globálnej zahraničnej politiky spoločné agendy. \"Rezorty boli riadené rôznymi politickými stranami. Keďže ich bolo tak veľa, tak ako keby každý ťahal za svoj povraz, čo nevytváralo o Slovensku obraz dôveryhodného hráča, ktorý má nejakú strategickú víziu,\" podotkla Algayerová s tým, že SR sa z milého prekvapenia a prosperujúceho \"dieťaťa\" EÚ, ktoré vedelo nájsť celonárodný konsenzus v tom, kam smeruje, stalo nepredvídateľným členským štátom, ktorý prináša nepríjemné prekvapenia. Podľa nej sa to začalo pri schvaľovaní Lisabonskej zmluvy a pokračovalo pri hlasovaní o dočasnom eurovale. \"Všetky tendencie, ktoré sú odstredivé od únie, sú veľmi nebezpečné. To je už nielen morálny, ale priamo zhmotnený materiálny hazard s ľuďmi na Slovensku. Prináša to možno krátkodobo voličské hlasy, ale dlhodobé postavenie Slovenska, jeho dôveryhodnosť a predvídavosť sa strácajú,\" podčiarkla. V tejto súvislosti jej chýbala väčšia komunikácia o európskych témach zo strany ministra na domácej pôde. \"Sme povinní vysvetľovať občanom naše správanie a prečo prijímame práve také rozhodnutia. Za celé obdobie som v tejto úlohe Mikuláša Dzurindu vôbec nevidela,\" uzavrela.
 

Vyberte región